Sunday, December 12, 2010

Azam baru!!

Hari ni 12/12/10. Pagi tadi baru ak sampai UIA, pukul 3.40 pg..Skang cuma tinggal tunggu masa untuk check in jelah..Yeah, sem baru ni, azam kena baru! Semangat baru! Usaha pun kena kuat! Study smart, n buka buku baru! Yeah, insyaAllah...

Thursday, December 9, 2010

Guys,trylah metabolism diet!

Pernah dengar pasal metabolism diet x? kalo nk tau, diet ni akn meningkatkn kadar metabolisma kita di samping menurunkan berat badan kita.Kalo xpercaya, cubalah. Time cuti baru ni, aku dan mak aku dah try da..alhmdulillah, dlm masa 13 hari, 4 kilo dah turun. Sebenarnya,formula diet ni aku dapat dari mak saudaraku. adala lam 2, 3 orang dr mereka dah try n alhmdulillah, it works! 

Percayalah, menjadi kalo cuba..Simple je, just ikut diet ni 13 hari je.Then berat badan kita akan menurun sikit2 dan xkan menaik dalam masa 2 tahun! Nah, tengokla kat bawah ni cara dia..

Diet For The Metabolism’s Change (22 to 44 pounds in 13 days)


 This diet lasts 13 days and although difficult, it is efficient. The metabolism's change is that fundamental that at the end of the diet one can come back to the normal alimentation without gaining weight for two years. If the diet is respected daily, step by step, one can lose all the fat accumulated in tissues. The diet must last exactly 13 days, not more and not less.

Recommendations:

     Any aliment added beside the aliments allowed by the diet (a candy, a chewing gum, a biscuit, a glass of beer or wine) imposes the immediate stop of the diet as it has no longer effect. You can start over again only in six months. In case you cannot resist to keep the diet more than 6 days (respecting all the alimentary indications), stop it and begin again the diet after three months.

     If you are hungry, drink water, at least 2 l/day.
     The lettuce should be fresh.
     The code (the fish) can be replaced by trout or plaice.
     Coffee cannot be replaced by tea or the other way round.
     The natural yogurt is the non- pasteurized one, without sweeteners or fruits addition.

DAY 1:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar
Lunch: 2 hard-boiled eggs + 400 g spinach + 1 tomato
Dinner: 200 g roast beef + 1 lettuce with oil and lemon juice

DAY 2:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar
Lunch: 250 g ham + 1 can of natural yogurt
Dinner: 200 g roast beef + 1 lettuce with oil and lemon juice

DAY 3:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 2 hard-boiled eggs + 1 slice of ham + 1 lettuce
Dinner: boiled celery + 1 tomato+ 1 fresh fruit (apple, pear, orange)

DAY 4:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 200 ml orange juice + 1 can of natural yogurt
Dinner: 1 hard-boiled egg + 1 rubbed out carrot + 250 g cow cheese

DAY 5:
Breakfast: 1 big rubbed out carrot
Lunch: 200 g steamed code with lemon juice + 1 spoon with butter
Dinner: 200 g roast beef + 1 rubbed out celery

DAY 6:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 2 hard-boiled eggs + 1 big rubbed out carrot
Dinner: 1/2 chicken + 1 lettuce with oil and lemon juice

DAY 7:
Breakfast: 1 cup of unsweetened tea
Lunch: nothing (drink lot of water, it helps!)
Dinner: 200 g lamb steak + 1 apple

DAY 8:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar
Lunch: 2 hard-boiled eggs + 400 g spinach + 1 tomato
Dinner: 200 g roast beef + 1 lettuce with oil and lemon juice

DAY 9:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar
Lunch: 250 g ham + 1 can of natural yogurt
Dinner: 250 g roast beef + 1 salad with oil and lemon juice

DAY 10:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 2 hard-boiled eggs+ 1 slice of ham + 1 lettuce
Dinner: 1 boiled celery + 1 tomato + 1 fresh fruit (apple, pear, orange)

DAY 11:
Breakfast: 1 cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 200 ml orange juice + 1 can of natural yogurt
Dinner: 1 hard-boiled egg + 1 rubbed out carrot+ 250 g cow cheese

DAY 12:
Breakfast: 1 big carrot
Lunch: 200 g steamed code with lemon juice + 1 spoon with butter
Dinner: 250 g roast beef + 1 rubbed out celery

DAY 13:
Breakfast: cup of coffee + 1 cube of sugar + 1 slice of toast
Lunch: 2 hard-boiled eggs+ 1 big rubbed out carrot
Dinner: 250 g chicken + 1 lettuce with oil and lemon juice

Diet conditions: it is need to be drunk at least 2l of water every day, the products, specified
in a diet, if an amount isn't specified, can be used in your desirable amount, cook
products on your mind: bake, boil or steam,prepare meals without salt

p/s: diet ni aslnya doctor inggeris yang cipta. nak tahu latar blkgnya, sila search google. dan nk pesan, yang HAM tu silalah ubah ke CHICKEN ok?kita xmkn HAM> n nk nasihat, aku reccomend sesape yg suka mkn sayur, xrugi anda mencuba..

Tuesday, November 30, 2010

Tagged

Skang ni nak jwb tag =)

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more." (amboi2...)

Ok lah, ni jawapannya:

1. Physically rendah jer tuan dy..huhu

2. Hidup nomad haha (k.bharu > p.jaya > kuching > j.bahru > kulai > pulai chondong > tanah merah )

3. Sek menengah setahun kat Maahad Pengajian Islam, n the rest kat Maahad Muhammadi Lilbanat

4. Kadang2 garang gak..

5. Skang kat UIA, amik ICT..pastu join group Inspire, Batch 10

6. x suka benda lasak

7. Anak sulung dr 4 beradik

8. Suke mkn tomyam n kuey teow

9. Suka mengamati perkara yang sedang berlaku dalam hidup sendiri, rakan2, family dll..Sedang belajar dari kesilapan dan pengalaman yang lalu

10. Bukan seorang yang senang menerima lelaki, tapi kalau terima tu kire...ahaha..tp better xyah dtg dekat la

11. Suka duduk berbual dengan rakan2 (perempuan la)

12. InsyaAllah seorang pendengar yang baik kepada masalah kawan-kawan, tapi prefer duk kat bilik sendiri lagi. xsuke berjalan kat bilik orang lain..hehe

13. Ramai panggil kak. Sebabnya berkawan ngan adik2..haha, dah sekelas, nk wat cmne..mjoroty of my friends lg muda kot.

14. Lahir pada 13 Mei 1989, ada mix Pakistan,tp xla ketara sgt

15. Bercita2 untuk sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi

16. For my future..saya mahukan seorang yang mempunyai asas agama supaya dapat jadi imam saya, menerima saya seadanya, sangat memahami, setia, have good leadership in himself, dan menegur saya jika saya buat salah..etc

17. Actually bab2 academic ni, lebih suke menghafal dalam bahasa arab brbnding mmbaca dlm bahasa melayu n inggeris.

18. Not a shopaholic or materialistic girl insyaAllah

19. Xsuke sangat nak berkejasama ngan laki time buat kerja @ pape hal...byk nk kena jaga. susah

20. Suke kumpul video, tapi tak tengok pun. haha..Musik pun sangat jarang dengar

21. Sesiapa yang tengok saya buat pertama kali, mesti takut nak dekat atau tegur saya. Sebabnya mereka gerun tengok anak mata saya yang tajam. Nampak garang kata mereka. Haih kawan, nak buat camna, dah semulajadi kot..tak leh nak ubah..tapi alhamdulillah, lepas dorang kenal, boleh kata suka dan senanglah berkawan dengan saya :)

22. Teringin nak kahwin awal. Hehe..Boleh x? Senang sikit. Kurang sikit masalah hati. xpe, ade jodoh tu, sampailah..

23. Adik lelaki bawah saya pun belajar kat UIA gak, amik engine.Nama dy Farhan Syah. Tapi nanti akan gard sama2.

24. Skill memasak lak, baru je pandai sikit..Yang sup2 boleh la..Yang lain dalam proses belajar

25. Akhir kata, Mahu kawan supaya jadi cermin kepada diri saya. Jika saya buat salah, tegur saja, tapi cara elok la. InsyaAllah saya boleh terima. MArilah kita kejar redha Allah. buat apa2, kena ingat Allah.

Mangsa TAG:

-> Sumaiyah (orang yg tag sy)
-> Suhaila
-> Atikah Asmuni
-> Ummu
-> Awatif
-> K.wawa
-> Sabiela
-> Afiqah
-> Aqil
->Ammar

Fakta Mengenai Lelaki dan sedikit ttg wanita- oleh HM TUAH

Syukurlah walau siapa dan apapun Dia jadikan kita... lelaki atau perempuan.. masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.. yang penting pandai menggunakan kelebihan dan kekurangan tersebut demi untuk kepentingan bersama.... Bukan untuk diri sendiri sahaja... kerana kita hidup bukan bersendirian...



Banyak untung kalau kenal lelaki oleh Dr. HM Tuah

sekadar renungan bersama... semoga saling memahami antara satu sama lain..

Jika suami anda menyendiri dan menjauhkan diri, ketahuilah dia dalam keadaan tertekan. Boleh jadi ada tekanan di tempat kerjanya, boleh jadi oleh kereta yang dimilikinya, atau boleh jadi beberapa kerenah anda yang menjadi menyebabnya. Meskipun begitu, usahlah risau, ia sekejap saja.
Emosi pada orang lelaki umpama getah, sekejap saja telah kembali ke bentuk asal walaupun tadinya terhenyak pipih. Berbeza dengan anda bukan? Tatkala anda tertekan, emosi anda umpama ombak. Ombak memang tidak pernah reda, kalau reda pun mengambil masa yang lama.

Apabila lelaki suka menyendiri dan berdiam diri, biasanya disebabkan imejnya yang tergugat. Biarkan sahaja untuk tempoh-tempoh tertentu. Usah 'gatal-gatal' sangat memujuk. Kadang-kadang lelaki hanya perlukan 'tempoh bertenang' sebelum mengambil langkah seterusnya. Anda kelam-kabut, maka itu anda mudah marah, cemburu dan merajuk apabila berdepan dalam situasi begini. Ohhh, itu silap.

Lelaki selalunya dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran, berbeza wanita biasanya cukup risau dalam keadaan demikian. Dan usah risau sangat kalau lelaki anda cuba berjauhan dari anda dalam keadaan-keadaan demikian sebab semula jadinya lelaki terasa selesa berjauhan dengan keluarga. Ini tentu berbeza sekali dengan anda, yang suka dan berasa tenang bersama keluarga?

Mengapa lelaki begitu? Itulah bukti kekuasaan ALLAH. DIA menjadikan perbezaan yang ketara antara lelaki dengan wanita, agar apabila disatukan, terjalinlah satu bentuk kekuatan lantaran saling sempurna menyempurnakan - lengkap melengkapi. Semua kekurangan isteri akan dipenuhi oleh suami dan semua kekurangan suami akan dipenuhi pula oleh isteri.

Lihat perbezaan sebagai sebab untuk sempurna menyempurnakan bukan jurang kedegilan untuk tidak mahu memahami.
Lelaki itu cara fikirnya makro, iaitu dia melihat secara keseluruhan, sedangkan anda para wanita mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci. Maka itu, usah hairan, terkadang suami selamba dengan masalah yang anda rasakan cukup berat. Anda telah kering air mata sedangkan dia masih belum menitis walau sebutir pun air mata.

Jika berlaku pertengkaran selalunya dia akan melawan habis-habisan dan anda pula mengalah dan pura-pura setuju demi perhubungan. Usah terasa teruk sangat dengan keadaan ini, lelaki memang begitu, sentiasa mahu menang dan mahu sentiasa dilihat menang walaupun hatinya mengakui kesilapannya dan mahu berubah mengikut apa yang anda perkatakan.

Walaupun anda tahu anda benar dan anda tidak pernah berbuat salah, akhirilah semua pertengkaran dan perselisihan dengan anda yang meminta maaf. Anda mahukan dia yang meminta maaf? Usah harap. Lelaki memang berat untuk meminta maaf terutama daripada pasangannya. Ikut kajian, wanita lebih mudah meminta maaf dalam keadaan apa jua dan atas hal apa jua, maka gunakan kelebihan ini untuk lebih mudah meminta maaf walaupun tidak bersalah.

Satu lagi yang anda patut tahu tentang lelaki ialah mereka memang suka memberi arahan bagaikan ketua yang mempunyai kuasa. Usah dilawan, tapi layanlah hati sendiri dengan berleter hingga anda sendiri berasa puas.
Tapi awas, jangan sampai berleter di hadapannya, itu boleh memburukkan keadaan.

Kata orang, wanita sinonim dengan leteran. Kalau tak pandai berleter bukan wanita namanya. Ya, teruskan saja berleter, hamburkan semua yang menekan kepala. Cuma mohon berleter di dalam bilik yang tertutup, sebab kucing pun pening dengan leteran anda.
Lelaki memang rimas dengan leteran dan cepat naik darah apabila asyik dileteri. Lihatlah betapa berbezanya anda dengan suami. Tidakkah anda setuju jika saya katakan, adalah amat beruntung jika anda tahu lebih banyak tentang lelaki?

Kecantikan Lelaki
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah: - 1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan 2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran 3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun 4) Lelaki yang tenang dan lapang dada 5) Lelaki yang baik sangka 6) Lelaki yang tak pernah putus asa 7) Lelaki yang bijak menangani segala permasalahan

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Kegagahan Wanita
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada Kekuatan perasaan.Perempuan yang gagah,adalah: - 1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan 2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan 3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan 4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.
MENGUSAHAKAN SESUATU ADALAH JAUH LEBIH BAIK DRPD TIDAK MELAKUKAN APA-APA, WALAUPUN ADAKALANYA YG DIUSAHAKAN ITU GAGAL

-copied from http://senyumsmile91.blogspot.com/

Tuesday, November 9, 2010

SAD

SAD tu apa? sedih ke? xah. SAD tu stands 4 System Analysis & Design,
iaitu salah satu subjek yang aku amik sem ni. Tp al-kisahnya, banyak plak crita sad yang relate ngan subjek ni kat aku. So SAD. huu.. xtau la nape. nak kata subjek xbez, bez je aku blaja. enjoyla, dy ada baca, mengira, melukis, wat website la, macam2. Tapi CAM aku sket je, sbbnye ade je bnda jadi time xam ni.

1. Mid-term 1st, hari jumaat, bulan puase: sejam ke 2 jam tah before exam, aku dapat mesej dr ibu saudara, mengatakan yang kazen aku, Jabbar tenat. Agak tekejut jugak dengar.
Dia ni dah lama skait, kena kanser tulang, baru je 19 tahun.
Setengah jam lepas tu, dpat mesej yang arwah dah meninggal.
Walaupun kazen je, tp rasa 'something' bila dah tau dy dah pergi tu. Sangat tekejut, xterkata. Macam2 rasa ada. Sebab time cuti, sempat la ziarah arwah n
berbual dengan dy. Tak sangka sebegini awal dia
pergi... Jadi, jawab exam pun dalam mood tekejut gak.
Tu yang kuar paling awal tu, sebab lepas tu rush nak balik kampung.
So, result pun xberpa elok la...xpela, nk wat cane...So SAD..

2. Hari yang sama jugak, sepatutnya petang tu aku kena masuk tutorial lab SAD,
dan kitorang kena wat assignment untuk dihantar on da spot. Tapi sebab balik
kampung kan, so xleh nak attend. Lepas tu, kawan aku tolong gitau kat madam
tutor. Dan madam tu sndri terus tkejut dengar kisah aku, n terus pesan kat
kawan, supaya pesan kat aku, nnati mintak kebenaran kat madam
sebenar(kelas), supaya aku bleh wat replacement. So, legalah
dengar..tapi...Bila balik sini, unfortunately madam x bagi..isk3..
walaupun da bagi alasan kematian, madam tetap xbagi, dy cakap, once u
did not attend, u'll get zero..in wat eva reason..huwaa..sedihnye rase time tu..
ilang banyak markah..tapi pk balik, xpela, nk wat cane, xde rezki, Allah
nak uji ler tu..sabarla, bulan pose kan...huhu..so SAD..

3. Mid-term2 : nasib bek tang ni xde pape..smooth je jwb.Markah pun tinggi la sket
dr yang sebelum, kna topup kat aku..huhu.Tapi xdela tinggi mana, sbb ade tmpt
jwb tu careless.Not SAD..

4. Report untuk projek 1 : Sorry to say, but grup kitorang dpt 0 over 5. Sedih gak,
sbb yang len ade gak markah, at last 1 ke. 2 ke..kn..salah kitorang gak, sbb xconsult
madam, tgk ok ke tak..gpun xsempat, xcukup masa..Then madam suh kitorang
wat skali lagi..So time tu, kitorang tukar la tajuk projek kitorang, senang sket. Consult
punya consult, baru bleh anta, tapi markah still zero...Bukan sebab x ok,
mdm puas ati da pon, tp mdm x nk bagi jugak..nk wt cmne kn..
mmg hntr kali ke-2 pun, kira xleh dikira da...huu..effect lagi CAM
gue...Tapi kitorang topup la balik dengan 2nd report yg kena wat,
skali ngn prototype..Alhamdulillah, puas ati gak la dengan
yg second tu, sbb byk kali kitorang consult..ok la markah tu..
so xdelah SAD mane..

5. Final exam: Exam pukul 2.30, tp pg tu dpt msj dari mak, dy ckp adik 2nd msuk
hspital, n has to go appendix surgery..Hah?? bile mase lak dy sakit? Aku xtau pun..
Mak cakap byk hari da, sampai kena merangkak, xleh nak bangun..Tu yang
kena masuk spital tu..Haih, kesian gak kat dy...Pastu pk nyer pk,
nape mesti ada smtg happen time nk xam SAD?nape SAD? haih....so SAD la..
Tapi xpe, papepun perjuangan harus diteruskan..So, aku buang semua jauh2,
n jawab leklok exam tu.. Aku lupakan kejap sume.. Dan berharap
yang xde pape bnda buruk yang jadi..Alhmdulillah, puas ati gak la jawab,
ok la..Dan alhamdulillah, pmbedahan selamat dijalankan,
alhamdulillah xde pape...

Kalo ikutkan, memang SAD story lah kisah idupku ngn subjek SAD ni..Tapi xpe,
think positif.. Allah nk uji akuu ler tu, Dy bg hint yg ak jgn SAD2 sgt.. Allah kan
suka orang yang bersabar..Nanti InsyaAllah adalah tu ganjarannya...mane
tau kan walaupun sume2 bnda ni jadi, tgk2 last skali aku dapat SAD A ke, A- ke..huhu...ameen..! InsyaAllah..heheh~

ok lah, smbung study. Final exam lom abis. Wassalam ~:)

p/s: jangan salahkan subjek SAD, dy xsalah...hik2

Saturday, November 6, 2010

x tenang

apa hal ngan aku skang ni.....?? hati xtenang....astaghfirullah...g la main jauh2, jgn dtg dekat...letih da main bab ni...aduih...

Friday, November 5, 2010

Maaf

Tiada kata yang lain bleh ku ucap selain drpd maaf...walaupun kmu xmnta maaf dgn ku, xpelah..ku maafkan..hanya maaf sahaja bleh ku ucap wat mse kang....maaf...buat mse skrg shj, len kali ok je...

Seseorang kena tegur

Teringat time test tilawah minggu lepas. Time tu, aku kena test dgn examiner 1. Ustaz tu suara dy agak lantang sket gak la bbanding ngan yang lain. Mula2 aku pun dah kena tegur ngan ustaz sbb kertas utk sain tu dah keronyok sket. heheh..yela, sbb lama beratur kn, mne tak kronyok..malu giler aku...huhu....

Then, aku pun stat mengaji. Alhamdulillah, smooth je aku ngaji..:)..Sampai je kat2 separuh muka ku baca, ustaz pun suruh benti. Tiba2 nmpk mata dy pndg kat budak sebelah yang kena dengan examiner 2. Ustaz pun terus cakap kat budak tu, "ha ni awak, tudung tu..nmpk belakang...Apa ni pakai tudung singkat2..Pakai elok2 sket, tengok macam ustazah tu, cara pakai tudung yang betul".Kuat jugak suara ustaz tu. Separuh kelas tu bleh dgr..Dahla ramai yang tengah beratur.. Lps tu, semua mata pandang kat ustzah belah sana. Nmpk ustzah tu angguk2(menunjukkan yg dy stuju ngan kata2 ustaz). Yela, dah budak tu pakai selendang, warna putih lak tu..Kalo belit cara xbetul, mne x jadi singkatnye, kan...Tapi aku paham, mesti budak tu dah rasa malu gila.

Lepas tu, ustaz dy sendiri lak sambung(examiner 2)..Dy cakap, " cuba kita pk, apa tujuan kite bertudung..ada syarat2 dy kan..janagn la main tutup mcm tu je...pakai elok2, baru nmpk kite ni perempuan yang betul..." . Ustaz aku yg td pun smbung lg, "Ha, yang awak kt blkg tu pun sama, xmo pkai tudung dingkat camtu. Lain kali tukar la ye.."..Tup2 kitorang dpt ceramah free kat situ.. memang betol la kn pe dy ckp..xde slh pon kn..Walaupun aku xkena, tp at least ustaz ingatkan aku balik...

Hrmm, papepun, sama2 lah kita renungkan balik..Sekian. :)

Friday, October 29, 2010

PENGANTIN PEREMPUAN

RASULULLAH S.A.W.. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan :"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .


Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian maka Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :-


1. Susu

2. Cuka

3. Coriander (Ketumbar)

4. Apple Masam


Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak.


"Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) ."Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.

Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.""WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."



Wednesday, October 27, 2010

-Jodoh di Tangan Allah-

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.


"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.


"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sam

a-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..


Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.Ema

k buat-buat tidak nampak.


Secret Admire

"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..


Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..


"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.

Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.


"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.


Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.


Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.


"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau makmembalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.

Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.

Adakah ia suatu diskriminasi?

"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita

jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada

sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.

Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas

jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak

akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh

cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple

mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita

berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah

tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang

kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan

dikahwinkan dengannya.."


Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya

kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,

"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi

hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi

hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya

hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang

bukan milik dia.

Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai

antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi

apabila kita mencintai saudara perempuan, kita

bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita

ada batas-batasnya.


Orang kafir kata batas-batas ini suatu

diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat

itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki

dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita

mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna

agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula

dengan yang lain..


Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan

dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha

Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama

bekerjasama untuk mencari redha Allah..

Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan

untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang

awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar

biasa...


Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya

persoalan hati ini.

"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh

cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun

bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada

lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang

curang, suami yang curang..

Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang

penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita

supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta

itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang

kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si

dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita,

segala perkara yang kita cintai dan sayangi

termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..

Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu,

beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita

benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata.

."


"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita

sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu

untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh

memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri

dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-

kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam

hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa

tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa

sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta

dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza

dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah

pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan,

sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta

dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang

pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "


Redha

"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan

untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak

mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau

yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau

dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang

ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap

insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing

-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat

mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna

dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil

kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si

lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..

Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "

Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.

"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."

Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...

-amekla pengajaran dari citer ini okeh^^-


 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .