Thursday, September 24, 2009

Hati2.. jangan tertukar dgn nama syaitan..

Dalam setiap bacaan Al-Quran, kita harus turuti setiap sebutan dan tajwidnya dgn betul.. Kalau tidak, maksudnya akan jadi lain. Ha, jangan main2 bahasa arab ni..

Sebagai contoh, dalam surah Al-Fatihah, jika kita silap sebut, ada 10 nama syaitan dlmnya.
Tapi, yang dapatku tulis kat sini cuma 7. Yg lg 3 xingat sangat.

Antara nama2 syaitan:
1. Du li lah >> sepatutnya Dulillah
2. Rabil >> sepatutnya Rabbil
3. Iya (maksudnya matahari) >> sepatutnya Iyya
4. Kannak >> sepatutnya Kanak
5. Kannas >> sepatutnya Kanas
6. Dho lin >> sepatutnya Dhollin
7. Amin >> apabila tidak dibaca mengikut harakatnya. Sepatutnya 'A'= 2 harakat, dan 'Min'=3 harakat..

Diharap semua dapat ambil iktibar darinya.
Wallahua'lam.

Wednesday, September 9, 2009

Projek ~ Kebuntuan yang Teramat

Hari ni aku rasa down sgt2.. Pg td rasa cam nak nangis jek.. Sebabnya hari ni grup aku kena present projek programming aku. Tp bleh dikatakan 5 to 10% je siap.. Sedih sekali.. Bukan kami x buat, tp masalahnya xsiap. Kalo tido malam pun xkan siap. Amat buntu. Susah sangat2 projek 2. Memang kena kritikal thinking la. Walaupun tajuknya nampak menarik dan senang, tp sebenarnya mmg memerlukan kesabaran n wat dgn teliti. Aku kena create "word search creator" game. Ala, macam crossword puzzle tu..

Nak wat program ni kena wat step-by-step dan condition dy amat terperinci. Bila run dapat byk error, sabar je la. Banyak hari da wat, tp nak settlekan 1st stage pun xjd2. Ada je masalah masa letak huruf dlm table. Cuma yang buat aku sedikit terkilannya, sepatutnya semua orang dalam grup bg krjasama(certain2 time), tp bila ada yg xbg mmg kami xdpat buat. Yela, mane ckup 2 kepala je nak pkr benda ni.

Nasib baik pg td miss suh present jek ape yg ade.. Coding bleh anta esok, tu pun kalo siap ler~ Mmg sket je yg dpt dipresentkan.. 1 grup lain yg kena same tajuk dgn kitorang, xsiap gak.
Tp 1 grup lg da siap. Amat terror. Mmg tabik la kat dak laki bab ni.. Bagus3.

Ptg td, miss ajk p jumpe dy smbung prjek ni. Lama gak duk situ, dr kul 3 sampai kul 6. Sebelum aku p iftor perdana. Kesian gak kat miss, dy pun nmpak kena byk pkir nk tlg kitorang. Susah nak siapkan. Ptg td seb baik la ats pertolongan miss dapat siapkan 1st stage (miss mmg baik). Lama betul amik mase. Tu pun, kena baiki lg sket2. Cuma sekarang ni, aku kena berusaha lg utk habiskan mlm ni gak projek ni. Harap2 sempat. Bila da siap, barula lega.

Kesian blog ni, jd tempat aku luahkan hati. Tp xpelah, dy bukannya ada perasaan pun. At least, release la sket tension aku. Mmg life is not so easy. Nak wat game yg simple pun not so easy. Nampak je senang. No wonder la ada sorang senior tu dapat RM40000 bila dapat create 1 flash game. Dy amik mase 6 bulan nak siapkan benda tu. Baru skang aku paham kenapa la dy dpt banyak sgt duit.

K, sampai di sini saje. Wassalam.

Sunday, September 6, 2009

Poco-poco

Sahabat, tahukah shbt sekalian bahawa tarian poco-poco berasal daripada upacara ritual kristian filipina? Dan stepnya menyerupai tanda salib. Berbanyaklah kita bertaubat kepada Allah, sungguh dan benar, banyak jarum2 kristian & yahudi di sekeliling kita. Sabda rasulullah S.A.W, sampaikanlah walau sepotong ayat..
 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .