Thursday, June 25, 2009

SAMAK…Jangan permudahkan Islam!

Kalau korang perasan, ada 1 ketika dulu aku ceritakan pasal salah seorang hamba Allah yang aku kenali telah mmbeli anjing. Ada 1 hari tu, dia menelefonku. Dia tanya aku, ada x aku dgr cerita pasal dy?? Aku pun cakapla ada, dan semua benda yang aku tanya kat ustaz, aku bgtahu dy.. Agak lama kitorang berbual hr 2.. Aku pun sempatla tanya dy mcmna dy bleh bli anjing n apa yg dy buat kat anjing 2 hari2.. ada pegang ke tidak..anak dy camne plak.. Lepas 2, dy cerita la satu2..dy kata, dy xdela smpai pgg anjing 2 pun.. Just orang gaji dy je yg slalu mandikan dy..2pun ats alas an, nak biar anjing 2 jinak dan kenal mana 1 tuan dy.. Anak dy pun xpegang anjing 2…dy pun adala bg hujah pasal anjing ni.. Katanya, dy pun dah wat survey kat ramai ustaz2..
Lepas 2, kluarla cerita pasal samak. Kztanya, zaman sekarang ni mudah, kalau kte nak samak, kte dah xpayah pakai tanah lg.. Dgn sabun pun cukup. Itu menunjukkan Islam itu mudah, katanya la. Aku mulanya agak hairan n pelik. Xpernah dgrla plak ada orang cakap pasal 2. . Dy pun ckp lagi, tanyala mana2 ustaz, ramai ustaz akan kata cukup kalu kita nak pakai sbun je.. Dan, waktu zaman nabi dulu, mereka xde sabun. Sebab 2 la diorang guna tanah. Aku pun no komen la pasal 2. Xberani nak ulas banyak2.
Selang beberapa hari, aku pun hantarla satu emel kat ustaz aku (ustaz yg lain, bkn ustaz yg dlu). Aku tanyala kat dy, sbb nak dapatkan kepastian pasal samak. Esoknya, ustaz pun balas emelku. Dy kata, mana tahu zaman nabi x sabun? kalu sabun THAHARAH boleh, sbb sabun tu dbuat dari tanah liat. Kalau sabun lain x boleh. ini hukum ktetapan dari ALLAH. Mmg Islam itu mudah, sbb dimana2 pun ada tanah. Kalu x tanah pun, pasir halus ada.
Ust yg maksudkan guna sabun boleh tu, mungkin sabun THAHARAH.
Sabun dgn tanah tak pernah ada Ulama' yg KIAS ttgnya. Jadi guna sabun biasa x boleh. Lagi pun sabun skrg banyak yg bcampur dgn unsur2 yg tak HALAL. Sabun sndiri dah tak suci, jauh sama sekali utk mnyucikan benda2 lain.Hmmphh..plak..
Walau apa pun, x berani la aku nak komen lebih2 pasal bab hukum ni. Xpasal kang nanti dapat dosa. Semua yang aku ceritakan ni, cuma nak kongsi pengalaman..KAlau kte ingin dapatkan kepastian lagi, blehla lihat huraian dalam kitab2 Fiqh yang Muktabar, spt: Fikh al-Islam Wa Adillatuh , Wahbah al-Zuhaili. فقه الإسلام وأدلّته للوحبه الزحيلي . Wassalam.

(p/s: untuk pengetahuan korang, seekor anjing jenis ni yang baru lahir, harganya adalah dalam rm2000..matanya pun blum bleh bukak lagi..Bila dy dah besar, dy akan btol2 pandai menjadi protector kpd tuan dy. Sekali sorang penceroboh masuk, samada dy atau anjing 2 yg akn mati.)

Sunday, June 21, 2009

Hai, bahasa arab2….

Bercakap pasal bhsa arab, teringat lak aku akan kisah ble aku p outing ngan kwn2 akan ptg td di CM(Central Market).. Sedang ktorang jalan2 kat tingkat bhgian atas tu, tiba2mataku berkenan akan satu helai pakaian tu. Lepas tu, ktorang pun berhentila kat kedai tu… Asalnya aku x terfikir lak pd mulanya nak beli, tp lepas da pergi kedai lain, ktorang pun patah balik la kat kedai 2.. Sedang aku belek2 baju tu, tiba2 aku terdengar hiwar (perbualan) di antara 2 orang pelanggan arab dgn si penjual. Akibat terlalu khusyuk mendengarnya, aku pun lupa la seketika kat baju yang nak aku beli tu. Tp, tgnku masih memegangnya..Hehe..

So nak dijadikan cerita, penjual 2 ckpla dgn orang arab 2 (dlm BI) yang dia x reti sangat ckp dalam bahasa Inggeris, kalau dalam bahasa arab blehla.. So, terkejutla aku. Aku pun pe lg, pasangla telinga dan aku try 2 understand what they ate talking about.. Si Arab tu tanya, “kam samanu…..(*some word missing here*) Al’Abyadh??” Orang kedai jawab “isyreena”.Bila si arab tanya, “Al’Azraq?”, orang kedai jawab “ Thalasah wa isyreena”..ada lagi hiwar antara diorang, tp aku xingat pe lg..

Lps 2, tiba2 si arab 2 terpandang aku. Haha, rupanya dia perasan aku tgh dgr hiwar diorang.. Lps 2 terjadila hiwar antara kitorang pulak..(tp dalam bahasa Inggeris la):

Arab: Owh, so do you know also how to speak Arabic?

Aku: No, I just can hear and understand, but I can’t speak Arabic. Cause, I had also learnt Arabic…

Arab: Owh, you learn Arabic? Now??

Aku: Aha, yes..(Jawab je ye, padahal da lama da)

Arab: So, you qiraah Quran everyday??

Aku: Yes…(Asyik yes jek)

Arab: Oh I see…so you can understand Arabic..

Aku: Qalil…qalil…

Arab: Haha, yes..qalil2…(ulang balik ape yang aku cakap huhu)

So, sampai di situ je hiwar ktorang.. Lepas membeli, kitorang pun kluar dr kedai 2 dalam keadaan tersengih…haha, best la plak dpt ckp ngan orang arab secara real ni.. Biar x berapa pndai pun, asal dpt ckp sikit2 pun cukup.. Dulu pun pernah aku jumpa orang arab kat satu restoran francais ni( masa outing ngan kawan)..lps amik cili sos ngan dye, aku pun ckp syukran n dy pun membalas dgn berkata afwan smbil tersengih..haha, tp biasa je sbnrnya..

Ckp pasal arab ni, terasa rindu lak aku dgn bahasa syurga ni… Best tau ble blajar.. Alhamdulillah setiap kali periksa, aku dapat skornya dgn baik.. Sbb mse zaman sek dlu, just kna hafal je(faham pun ada gak).. kan senang, drpd subjek akedemik yg kna paham..Tp sejak masuk u ni, dah lme aku tinggalkan bahasa yang banyak aku bljr selama 6 taun.. Bila masuk u, bleh dikatakan tinggal terus.. Sedih gak sbnrnya.. Tp xpelah, nak wat camna kan.. K lah, sampai d cni je entry ku kali ni..wassalam.

Tuesday, June 16, 2009

Anjing?? Boleh ke??

Ape pndpt korang ttg anjing?? Bleh ke kite mmgangnya??apa hukum kalau kita pegang?Skali je sbut psal anjing, otak kita mesti trus jwb, isy…mestila xleh..same gak ngan aku, tp ble ditanya pasal hukum, terfikir 2,3 kali…hmm..ape yer??

Hm, nak tau kenapa aku tibe2 terpkir nak post pasal nih?? Hm, x berapa beranila nak citer..tp xpelah..Al-kisahnya camni…adala 1 hr tu, sorang hamba Allah ni mmbuat kputusan ingin membela seekor anjing di rumahnya..mulanya aku agak terkejut wlupun aku rasa mcm pernah dengar org Islam bleh bela anjing, tp setelah dy kate nak belanya hanya utk jd protector rumah n mahu mlpaskannya pd waktu mlm shj(siang dkurung).. Aku pun trus senyap. Tp aku tetap berkata, bukan ke xleh kite nak bela anjing??

1mingu,2minggu dan sterusnya berlalu….aku anggarkan dan berharap si hamba Allah itu tidak membelinya..tp,1 hari seorang lg hamba Allah yg lain menelefonku dan memberi khabar kpdku bhw si hamba Allah itu sudah membelinya.. Aku pun ckp, dlu mmg aku ada dgr yg dy mahu beli anjing, tp ak xtahu la pulak yang dy sudah bli.. benda ni x berapa mengejutkan aku, cuma bila dceritakan yang dy n family suda siap memegangnya, maka amat terkrjutlah aku..Memangla kalu kte pgg dy, bleh trus samak, tp xkanla setiap masa mahu memegang n mmbelainya? Alasannya cuma 1, ingin menjinakkan anjing tersebut..Terasa sakit hati jgk mndengarnya..kmdn, si hamba Allah yang menelefonku ini pun menyuruhku agar khabarkan kpd adikku..

Letak saje gagang telefon, aku trus mendail no tel adikku( dy dak sek agama ) ..Stlh aku mnceritakan segalanya, dy pun trus tanya, pas2 kenapa??Apa masalahnya? Aku pun tanya, bukan ke haram kalau kte pgg anjing?dy pun ckp, sape kte haram??kita just haram apabila memakannya, bukannya memegangnya. Anjing ni najis mughallazah, so kte just samak je la.. Kmdn aku tanya lg, kalau cam2 mestilah malaikat pun xmasuk lam rumah kalu ada anjing, kan??spe kate malaikat xmasuk,tanya dy..Cuba kak bg dalil quran @ hadis yg mengatakan malaikat xmasuk ble brlaku prkara camni…Malaikat cuma xmasuk ble ade patung yg menyerupai manusia dalam rumah..Aku pun terkedu seketika..Kdg2 terfikir, ade btol gak kate2 dy ni..Dlu waktu sek, mmg ade bljr benda ni, tp camnila jd nya kalau x paham btol2..

Kisah yang telah berlaku dpn mata ni, membuatkanku ingin ‘mengexplore’ dy lg..Ptg 2, aku telefon sorang ustaz yg pernah mengajarku dlu…ttp pnggilan xdijawab.. Setelah bbrp jam berlalu, us pun menelefonku kmbali…aku pun pe lg, trus mnceritakan smuanya kpdny dan aku pun tnye, sbnrnya apa hukum kita pgg anjing ni ustz??..us pun ckp, enti ingat ginilah, ape hukumnya kalau enti sentuh tahi lembu?? Aku pun terkedu lg wt seketika..n aku jawab, ad ke hukum, bnda 2 kan najis biasa je… lps 2, us pun ckp, ha, samela jgak kalau kte pgg anjing..kan benda 2 najis mughallazah, kalau kte terpegang dy @ sengaja pgg, samakla balik lps 2( bilamana keadaan kedua2nya basah @pun salah 1 basah )..kalau kering, xperlu la samak,mcm biasa…sperti yg dkatakn oleh adikku td, kita hanya haram memakannya shj…

"حرمت عليكم الميتة والدم ولحم الخنزير.......الأية"

Makdudnya: Diharamkan bagimu (memakan ) bangkai, darah, daging babi….

Sbnarnya benda ni jarang berlaku dalam msyrkat kita, sbb 2 kita x biasa dgnnya. Us pun ade sebut, orang arab dr zaman dlu smpai skang, biasa je ngan bnda ni..siap p jln2 bwak anjing skali..pas2 kalau dsebut hal bkaitan dgn malaikat pulak, mmgla maliakat x masuk ble kt rumah seseorang 2 ade bnatang yg menyalak..Hatta kalau kita bela angsa pun, malaikat xmahu masuk sbb bntang 2 berbunyi..Tapi kalu difikirkan balik, x logik jugak, coz malaikat raqib & atid sntiasa bersama kita..x gitu??n pabila tibanya ajalnya seseorang, malaikat Izrail ttp akn dtg..Kalau x, mestila x de orang yg mati,kan??

Rasanya sampai di sini dulu entry ku…len kali aku akn sambung pula…Wassalam

Rehlah Perdana

09-13 jun

Sehari sblm rehlah ni berlangsung, kami semua komiti sibuk dgn tugasan masing2...Ye lah, mane tak nya,nak ‘bergumbira’ bersama adik2.. Wlupun ni dah kali ketiga p’jumpaan ktorang. Cuma yg bezanya kali ni muslimin n mslimat separate..tp dlm separate ktorang, sempat lg mslimin mntk tlg ktorang watkan air utk dorang!tp, xpelah…bantu-membantu…

K lah, berbalik kpd citer td, ktorang dcide nak start kul 8, tp paham2 la..hehe..hr 2 bdak2 men xplorace(muslimat).Semua grup ada 6, so check point smua ada 6..eh clap, ade 7 sume.. Tp aku xjaga c.point 2..aku dtugaskan wat air…Wlu camne pun, tgk dr reaksi diorang smua nampak macam best..lpas da setle smua, kami alas prut ngan air buatanku n nzihah..hehe..Kmdian, diteruskan dgn sesi resolusi dr adik2 n taaruf drpd kami yg buat kali ke brp kali ntah..aku pun xingat..xkisahla smua 2, janji dpt rapatkan ukhuwwah..habis je sesi taaruf, hujan pun mula turun..waktu 2 ape lg, kalutla ktorang kemas2 barang, n mase 2 jgak cpt2 ktorang agih2kan hadiah utk adik2..tp sempat lg bergambar..anyway, ktorang dpt pglmn best la hr 2!


Sunday, June 14, 2009

Hmmmphhh...

Banyak btol event minggu ni..kuiz, assignment, program 2, program ni...
meeting 2, meeting ni...homework lg....
Bila duk fikir2 balik, n kumpul sume keje, mmg nmpak banyak n rasa bleh ke aku manage sume 2 dgn baik???tp aku yakin, sume 2 dpt kita selesaikan kalau kita sabar...kalau kita rasa makin tention, mase 2 sdpla syaitan duk cucuk2 kita...bila syaitan duk cucuk2, kita pun jd xdpt wat satu ape pun...alamatnya xsiap la keje..makin ditangguh, makin bertimbun...tp, setiap masalah @ kerja, mesti ada solutionnya..so, ada baiknya kalau kita istighfar banyak2...kmdn susun smua kerja, n last skali selesaikan satu persatu setakat yang kita mampu....last skali, jgn lupa ucap alhamdulillah...
wassalam:)

Ahlan!!

Alhamdulilah, akhirnya aku berjaya jgak beranikan diri wat blog ni..dlu, 2 , 3 kali aku fikir, nak wat ke xnak...kalu wat, nak letak ape???aku bukannya jenis yg byk idea...tp xpelah, let's try...orang kata, blom cuba, blom tahu..lgpun my hobby now is to read other's blog...so, pe kate kte wat sndri lak???k lah, sampai d sini dlu...len kali smbung lak...wassalam:)
 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .