Friday, October 16, 2009

Cerita Hari Ini

Semalam, tika aku sedang mengemas beg utk dibawa pulang, aku dikejutkan dengan berita tentang nenekku dikejarkan ke hospital. Kbtulan malam smlm, sepatutnya aku dan adikku balik ke rumah kami. Tapi, maak cik ku suruh batalkan sebab nk pergi tengok nenek kat hospital. Kebetulan juga, minggu ni atuk dan nenekku datang ke kl tidur bergilir2 kat rumah anak2 dy. Dan semalam pun patut diorang balik kampung.Tp xjd.

Petang semalam, nenek(tok mek) jatuh tangga kat rumah p.cik aku sorang lagi. Masa tu dy nak naik tangga. Tetiba dy jatuh tergelincir dan terus pengsan. Banyak darah mengalir. Mak cik ku (kat sini) pe lagi,terus bawak kitorang pergi nilai jumpe tok mek.

Agak jauh jalan dari gombak ke nilai. Dalam perjalanan, pak cik ku yg sorang lg ckp tok mek sepatutnya kena tahan kat wad sebab darah dy naik sampai paras 200. agak tinggi tu, tp dy sedar waktu tu. Agak kuat nenekku. Tp oleh sebab isteri pak cik ku tu doktor, tok mek pun xjd la masuk wad. Boleh bawak balik ke rumah.

Sampai je kat rumah pak cik, Kitorang pun pergi terus kat tok mek. Kesian sangat tengok dy, sebab dy nmpak sgt lemah. xlarat nak bangun langsung, orang lain kena papah dy. Lgpun dy dah tua. Tp nasib baik masa tu dy dah nampak ok.

Selang setengah jam lepas tu, tok mek ckp dy nak pergi tandas. So, aku papahla dy bangun. Tp, belum sempat dy bangun, dy dah pun habis ter******* kat situ. Itupun, dy sndiri xperasan. Mak cik ku yg ckp. Biasala waktu2 camni, semua boleh jd. Lepas tu, kedua2 mak cik ku bawak dy pergi tandas. Dua2 tolong dy basuh, tp yg paling aku respect, m.cik ku yg doktor tu. Petang sebelum tok mek jatuh pun, du dah siap mandikan semua. Kbtulan hari tu pun tok mek kena cirit birit. Kalau diikutkan, dy ni cuma menantu.Kalau anak sendiri tu lainlah. Tp dy bleh buat semua. Kalau aku sndiri, xtaulah camne. Ala lgpun, tiap2 hr kerja dy mcm tu lah. Kalau x, xjd lah dy doktor kan.

Mulai skrg, tok mek kena pakai pampers. Memang sebelum ni pun dy dah lemah, lepas tu bila jd benda camni, lg la lemah. Aku sndri, xtau la plak bleh balik ble.. Tiap kali nak balik, ade je hal berlaku. Xpe, maybe semua tu ada hikmahnya..Hari ni, tokmek dan tok ayh duk rmh m.cikku skrang(same tempat ngan aku duduk, gombak).Lps ni, tinggal tanggungjawab kat m.cikku menjaganya sblm diorang balik ahd ni. Dan aku pun xlepas gak,sebab aku ni cucunya. Dah memang aku kena praktik dr skrg. Kalau x, smpai bila pun aku xmerasa. xkan nak biarkan je. Perasaan g*** aku kna buang jauh2.

Bila difikirkan balik, selalunya macam ni lah keadaan orang tua. Akan kembali seperti budak kecil bila terkena pada masanya. Bila berlaku keadaan macam ni, kita yg muda ni harus berfikiran waras. Tidak boleh mengeluh,merungut.. Sebab yg menjadi mangsanya ada pertalian darah dengan kita. Apatah lagi kalau orang lain. Kalau masa kita kita kecik, dorang bleh jaga kita dgn baik, xkan masa dorang tua kita xleh jaga?? Memang ada perbezaannya, tp dy berkisar tentang benda yang sama. Masa ni lah Allah nk uji kita. Jika kita xjalankan tanggungjawab kita, perkara yg sama akn berlaku kat kita bila kita tua nanti. Anak kita pun akan buat benda yg sama.

Buat masa skrg, aku akn cuba tolong mak cik ku, buat setakat mana yang aku mampu. Lgpun sekarang ni cuti. Bukan wat pape pun. Buat tok mek, didoakan agar tok mek cpt2 sembuh. Buat orang lain, aku nasihatkan kepada semua da diriku sndiri, ble berlaku bnda camni, jgn kita lari. Jika tidak, kita akan menyesal pabila org yg kita syg sudah pergi.. Cuba balas balik perbuatan mereka, kerana selama ni mereka dah menjaga kita dengan baik. Jangan biakan nasi menjadi bubur..

Wassalam..

Wednesday, October 14, 2009

Balik Kampung

Minggu lepas (lebih kurang seminggu), cenfos da start cuti. Lepas tu, macam biasala ramai ble da abes exam, tros je balik. Masa 2, aku hbis xam 5hb. Tp aku xtros balik sbb sem ni is my last sem (insyaAllah), so aku kena balik rumah m.cik kat Gombak dulu hntar smua brg2ku di sana. Kbtulan adikku pun berada di last sem yg same dgnku, so barang2 pon jd lah banyak kna bawak balik.

Itupun kitorang xp terus, kitorang p keesokannya. Banyak betul barang aku. Aku sndri pon xde idea dr mana datangnya semua brg2 tu. Ah, lantak dial ah.. Haa, ckp psl balik kampong plak, act mse tu xbeli pon lg tket. Ntah kenapa, tp sampai skrg pun aku xbalik2 kmpung lg. Bila nk bli tket jek, mesti ada hal nk wat. Isy3.. Asalnya, kitorang nak duk rumah cik ning (m.cik) semalaman je. Esokannya nk balik. Tp sebab ada hal, terpaksa tangguh sampai sabtu. Tp kitorang pun x kisah, sbb kat sni ada tenet. Kalo balik umah, xdek. Hahaha.

Bila tiba hari sabtu, aku dan adikku pergi lowyat sbb dy ckp nk terminate broadband dy. Tp smpi kat sne, dy lupa nk bwk lak. Aduiyh.. Tangguh plak nk pergi balik esoknya. Tp xjd dan mlm keesokannya pun xjd balik lg sebab atuk dan nenekku dtg kl. Jadi m.cik aku xjd la hantar aku pulang.. Kitorang xkisahpun kalau xbalik lg, sbb tiket pun xbeli lagi dan kalau duk rumah pun xde nak wat pape.

Hari Isnin plak, m.cikku pun ckp dy xboleh nk hantar kitorang sebab dy nk hntar atuk & nenekku pedi rumah m.cik sorang lg..So, terpaksa la kami tunngu lg.. Cerita hari selasa plak, kitorang pergi beli tiket. Mula2 decide nk balik mlm tu jugak, tp adikku plak ckp balik esok la, sebab alasannya xnak duk belakang. Pulak dah.. Sebenarnya rasa takut menyusahkan kat m.cik sebab duk lama kat rumah dy, tp xpelah sebab dy pun xkisah pun. Lgpun best gak duk rumah dy. Internet pun dapat. Hehe.

Last skali, beli la tiket utk mlm esok (mlm ni). Jadi mlm ni kami akn bertolak pulang ke kampong halaman. Agak lama jugak cuti, sebelum kami berdua msuk Gombak bulan 12. Sekarang, aku tengah merancang apa nk dibuat masa cuti ni.Harap2 benda berfaedahla. Kalau difikirkan balik, agak kelakar sebab kitorang asyik tangguh tarikh nak balik. Xtau kenapa, dan kami pun xberapa kisah sangat. Pelik kan?? Xmacam orang lain. Habis periksa je, trus balik. Xpelah, lain orang, lain lah cerita hidupnya. Yang penting, semua bahagia.

Oklah, sampai disini. Wassalam.

Friday, October 2, 2009

malas

sekarang ni aku rasa malas nak update blog. nape ah?? xtau nak letak ape.
 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .