RSS

Wednesday, June 8, 2011

Birthday 5 Girls~

- 20 Mei 2011 -
Hari ni kami berlima ( Kila,Pija,Ummu,Min,Syu ) dapat kejutan birthday surprise. (oops surprise ke? sbnrny dkt last2 tu dapat teka dah heheh)..

Sebenarnya waktu ni,syu xdapat datang..so, kami berempat je la..Kira ni sempena besday2 kami yg lahir bulan 4 dan 5 lah..:) Terima kasih pd sapa yang ada mlm tu..Biarpun dah dapat teka, tp enjoy gak la mlm tu..thanks korg..:)





Monday, May 16, 2011

Hidup bukan senang

Hrmm, susah sebenarnya hidup ni. Bukan senang nak tempuh satu2..Allah tidak akan terlepas pandang pun kita. Setiap waktu, setiap detik, pasti akan diujiNya. X kira dalam bentuk apa pun. Namun, setiap cabaran itulah yang mematangkan kita. Cuma yang berbezanya, cara pembawaan masing2.. Jadinya, renungkanlah dan selamat beramal! Hehe~


Hari ni umurku dah mencecah 22 tahun 3 hari..Sanah helwah kila!! Moga menjadi lagi matang dan berusaha menjadi lebih baik..ameen...;)

Wednesday, May 11, 2011

Juz joking!

Baru ni, dapat la 1 mesej. Then rasa boring kan, saje je la forward kat kawan2..hehe..Mesejnya berbunyi:

"Kawan2,tolong doakan saya ye. Sedih ni. Tadi gi medical check up..Dr sahkan saya kena penyakit 
VERYCUTELITIST iaitu penyakit MAKIN CUTE! Hehe dun worry x brjangkit, just susah nak baik je..=)"

Ngeh3..then antara yang balas:

Nad: Poyo lah k.kila! Kes xde keja la ni. Haha
Fiqah: Ngeng.haha (baru je nak taip xpe,orang doakan..huhu)
Afrah: Isk3..Terkejut je..InsyaAllah sy doakn ek. Moga cepat sembuh ek..
Inayah: Eeee..Menyampas i..haha
Kema: Ee kak kila ni. Kuasam ek. Ingatkan ape lah td..Grr nak kena rotan neh.
Watif: Ngek..Ingat ada penyakit apa la...cis..
Sumaiyah: kak kila!! Ada nak kena tampo ni haha
Hajar: Uh...memang kiut! ;) --ni mcm perli je..huhu

Hehe..saje je main2..sayang jugak dorang ni kt sy kn, huhu.... :)

Wednesday, May 4, 2011

Pandai buat mushroom sup?



Hrm..sedapnya..kali ni tetiba plak aku terliur nak buat mushroom soup plak...
Search punya searh resepi kt tenet, ni ada la 2 resepi..

1.Dari TryMasak

video

Caranya:
             
Cendawan Swiss Brown 
Cendawan butang 

Lobak merah (1/2 biji)
Sadri (1/2 batang)
Bawang (leek) (1/2 batang)
Bawang besar (1 biji)
Kentang - dibuang kulit (2 biji)
Air rebusan ayam (200ml)
Whip cream (1/2 cawan)
Serbuk lada putih 
Garam 
Minyak - untuk menumis 


1) Mula-mula potong bawang besar, batang bawang, batang sadri,    cendawan, dan potong dadu        
    kentang.
2) Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang bersama lobak, batang sadri dan batang bawang.
3) Masukkan hirisan cendawan, kentang dan air rebusan ayam. Masak sehingga semua bahan tersebut 

    empuk.
4) Kemudian biarkan sup tersebut sejuk.
5) Kemudian mesin dan hancurkan sup tersebut sehingga sebati.
6) Masukkan semula sup ke dalam periuk dan panaskan. Tambahkan hirisan cendawan, garam dan

    serbuk lada putih.
7) Akhir sekali curahkan krim dan kacau rata.
8) Sup cendawan sedap dihidang ketika panas.


**************************************************************


2. Dari blog orang lain

Bahan-bahan;
200g isi ayam - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dihiris
250g mentega
1 tin cendawan butang - dipotong nipis
240g tepung gandum
1 1/2 liter air
500ml susu segar
2 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
bahan perasa secukupnya


Cara memasak:

  1. Panaskan mentega di dalam periuk dengan api perlahan sehingga cair.
  2. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga layu.
  3. Masukkan isis ayam dan cendawan tadi. Kacau sehingga ayam masak.
  4. Masukkan tepung gandum. kacau sehingga kuning.
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau selalu agar tepung tidak berketul. Biar mendidih.
  6. Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
  7. Kemudian kisar semua bahan yang dimasak tadi tetapi jangan terlalu halus.
  8. Masukkan semula semua bahan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk dan masak semula di atas api yang perlahan.
  9. Masukkan susu segar, kiub ayam, perasa, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
p/s:lebih kurang je..
Hrm..nak cubalah nanti--Wassalam!

Monday, May 2, 2011

::AIT 2011::

Assalamualaikum...

Setiah sekian lama, akhirnya ku update jugak blog ni..yeehaa!
Hehe,ikutkan hati nak je update. Tapi, perasaan M.A.L.A.S telah menyelubungi diriku...haduih la...xleh jadi ni..
Ok lah, apa2 pun kali ni aku nak update cerita tentang AIT 11(padahal orang lain dah update lama da)..Huhu..



Alhamdulillah, kelab yang aku join (INSPIRE) telah buat program untuk kemasukan baru. Nama dy Advance Intensive Training (AIT). Tempatnya kat Lubok Manggis, Hulu Langat pd 18-21 April. Kalau korang nak tahu, ni lah fasa terakhir yang adik2 kena lalui sebelum diorang officially bergelar part of Inspirians..Lepas tu, barulah diorang dapat turun sekolah untuk jadi fasi. Kami dulu pun lalui jugak bnda ni (tahun lepas), tapi kat 
SG Congkak..ni gamabr time kitorang dulu..


Kalau dulu, aku jadi peserta, sekarang aku ditaklifkan pulak jadi subcom PC. wah! xpernah terbayang untuk jadi one of the PC kot.Dahla AIT plak tu..Agak mencabar.Masa mula2 dapat mesej tu, aku rasa terkejut gak.Sebab xpernah pun ada pengalaman jadi PC ni. Ni 1st time. Tapi ntah kenapa, aku juz terima je..orang kata, cari pengalaman kan...Kali ni, PC Crew adalah aku, awatif dan kak nadz(head pc). Dan alhamdulillah, banyak ilmu dan pengalaman aku dapat time jadi PC ni..Memang kalau difikirkan, ia sesuatu yang sukar. Tapi, kalau teori tanpa praktikal, xjadi jugak kan.. tol x?

Bukan nak cakap apa, tapi faham2 kan la perasaan macam mana bila kita buat sesuatu yang xpernah kita lakukan. Complicated kan? nak cakap apa kat depan?Sepanjang program tu, aku banyak menagambil kesempatan berbincang2 dengan awatif n senior, mcm mana nak jadi PC yang ok. Aku teringat time aku AIT dulu, 1 of our PC is kak fiqah. Dy sgt2 bez! Teringin kami nk jadi mcm dy, sbb dy sgt menghiburkan. Time dy cakap2 dpn kami, terasa aura dy (mcm rasa rapat sgt ngn kami). teringin nak jadi mcm dy.

Tapi kan, mne leh kita jadi org lain2. Kita adalh kita..Juz be urself..Teringat senior2 cakap "Buat apa kiata nak tiru orang? jadilah diri kita sendiri. Bukannya kita x ada kelebihan..Buat je apa2 yang korang rasa nak buat. Lawak ke, apa2 la buat je..Ok je punye..Ni lah masanya kita nak cari pengalaman. Kalau x, bile lg?" (lebih kurang macam tu la dialog dy). Aku amat terkesan ngn ayat ni. Betul la pa dy kata kn,ap kurangkah kita? hihi memang rasa makin hari makin improve. Aku mengaku, aku bukanlah salah sorang PC yang baik, huhu..orang baru blajo katakab..hihi...so, salah silap tu maafkan lah yek...

k lah, cakap banyak pulak da. Jom la enjoy tgk gambar2 bawah ni. terbaik la diorang! dah la pecahkan rekod lelaki paling ramai join.alhamdulillah... :)






ni la part yg plg best skali..Inspire-ceria-Hey!

Terharu-Adik2 buat persembahan special utk komiti2


Solat atas tanah

Barisan trainers-jaga adik2 baik2 yek.. ^^

k.hani,watif,sy,k,sya,k.mim,n k.gee kt blkg

komiti+senior
Yang bawah ni, time kitorang AIT lak...huhu

Grup kami-Psychogenius


Time survival-masak nasi+sardin+telur


kena denda-kena alihkan batu2 supaya aliran air berubah


Ok lah, secara keseluruhan alhamdulillah program ini berjaya. Semoga semua dapat bawak balik sedikit sbnyak ilmu2 dan pengalaman untuk dibawa balik. Dan semoga kita istiqamah dalam menerusakan perjuangan dalam INSPIRE. Turun sekolah elok2 tau.. Papepun, adik2 n akak2 n abang2 mmg baik + sporting. Xkedekut ilmu dan x abaikan kitorang. Terasa ukhuwah keluarga Inspire.. Peace!! ^-^


Wassalam ~:)

Thursday, March 3, 2011

Promotion!!

Ada 3 promotion untuk minggu ni. 

1. Career talk under ICTSS (4th march, friday)


Participant will get to know about the software 
created by authentic venture company about laptop trackers.
star point will also be given~


2. Appreciation night Inspire (5th march, saturday)


Target : Inspirian 
Theme for that day : tradisional & classic
Prize will be given to sape yg pakai sgt unik~

3. Programming and designing workshop + contest

-2 pilihan, sama ada nak join programming @ designing
-juz for beginners.
-utk programming, waktu pagi ada briefing, ptg competition
-utk designing, pg ada workshop, ptg ada competition
- prizes will be give to the winners.
-certificates n star point will also be given to participant

So sape yang rasa berminat nk join, bolehla bagi nama kat saya. Ada masa lagi ni..hehe ~:)


Thursday, February 17, 2011

USAH RISAU JIKA DIRI BELUM B'PUNYA..




Resah.Gelisah.Seraut wajah termenung jauh."Orang lain semua dah kahwin,tinggal aku sorang saja".Sekeping hati bermonolog.Monolog itu disusuli tujahan prasangka."Aku x cantik ke?" "Aku kurang bergaya ke?" "Ataupun pasal gaji aku tak seberapa?" "Aku tak pandai meng'ayat' agaknya".

Mungkin begitulah kerisauan yang memberat di minda muda mudi yang belum berpunya.Rasa rendah diru,stress dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka berusaha memenangi hati dan memiliki seseorang tanpa mengenal batas halal dan haram.Yang penting,dapat.

Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana cinta.Pilu kerana walaupun mereka sudah merasai peritnya penangan cinta dusta,mereka masih tak mampu mengarah diri mencari cinta hakiki.Tidak serik-serik lagi.Diri diperhamba menagih cinta sementara hingga berkonflik dengan Pencipta cinta.Semua batasan-Nya diredah segala.Tak kenal dosa pahala.

Oh,remaja!

Cinta sebelum kahwin itu hanya menjerumus ke lembah dosa dan zina.Jika mampu bertahan ke jinjang pelamin sekalipun,percayalah bahawa rumah tangga itu takkan berkat.Apa tidaknya,asasnya dibina daripada dosa dan maksiat.

Mana mungkin dapat menegakkan tiang taqwa yang utuh kecuali dinaik taraf dengan taubat.Rumah tangga akan menjadi tawar dan hambar.Semuanya dah dirasa dan terbiasa,nak rasa nikmatnya apa lagi?Anak-anak menjadi mangsa.Terimalah ia sebagai hukuman di dunia.Amat pedih.Namun,terlalu sedikit berbanding pedihnya hukuman abadi di negeri sana.

Kuhembus nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga.Bagi para gadis yang belum berpunya,andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan,yakinlah.

Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita.Usah peningkan kepala.Dia menguji anda sedikit masa lagi.

Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya," first thing first".Utamakan yang lebih penting daripada apa yang penting.Kenali prioriti anda sekarang.Jika memang dah sampai saat nak memiliki,tabahlah dan teruskan berusaha.Ingat,pastikan waktu nak berusaha tu anda memang dah betul-betul mampu dan bersedia.

Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya.Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran.Jangan putus asa.Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan pernah ditolak.Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya.Teruskan berusaha!

Ingat,usaha yang Allah  redha sahaja.Bagaimana?Dengan sms siang malam?Atau bergayut di telefon memanjang?Atau ajak keluar,belanja makan?Begitukah?

Berusahalah menyediakan diri dan pikatlah ibu bapanya terlebih dahulu,itu tips memikat wanita solehah dan beriman.Seabik-baiknya gunakan orang perantaraan untuk lebih menjaga warak dan iman.

Seringkali,seseorang mencari kekasih ibarat dia mendaki gunung yang tinggi.Pepohon berduri sanggup diredah,curam dan jurang sabar ditempuh.Namun,apabila dia memilikinya,didapati insan yang dikejar itu dedaunan kering cuma.Begitulah perumpamaan sia-sianya usaha yang tak disalur dengan suluhan petunjuk al-Quran dan Sunnah.

Beringatlah,urusan jodoh tak ke mana.Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz untuk kita.Ianya urusan yang pasti.Apa yang tak pasti,sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya.Wallahu'alam.


sumber: x ingat amik kat mana. maaf yer..
 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .