Sunday, July 26, 2009

Al-kisah adik-beradik~

Nak wat tajuk ape ye?? Tiba2 je aku teringat pasal kisah aku ngan adik kedua ku..Bila duk ingat2 balik, rasa nak gelak..haha..
Susah n lawak gak sbnrnya duk kat u sama ngan adik ni.. Yela, macam2 orang bleh kata.. Bila dapat tau, baru malu..haha..
Masa 1st sem dlu, ada kawanku ingat kitorang pakwe makwe.. Asalnya aku dapat tgk gmbr pakwe dy, pas2 dy cakap, "Eleh, dy pun ada gak..Dlu roomate ada nmpak mse hr registration p sne cni sekali..".Aku jawab, "HAaha mne ada..2 adik la..mmgla p sne sni sekali, dah dy masuk u ni dlu.."Kuang3..

Itu kisah pertama..Kisah kedua,ada satu minggu cuti ape ntah, ktorang x balik.. Cafe pun 2tup..So, kitorang kluar la sekali tiap2 hari.. Mula2 pak cik guard lpskan, tp ada 1 hari 2, ktorang kena "tangkap". Pak cik kata,"Tunjuk IC ke kad metrik ke pape.. Pak cik nak tgk.." Sambil kluarkan IC, aku balas,"Haha,kenapa p.cik?Pakcik x caye ke ktorang adik-beradik??Muka kitorang x sama ke?" Adik ku sambung sambil gelak,"Ha, tengok ni..Bin ngan Binti kitorang sama.." Haha, xkanla ktorang nak kuar ngan orang len.. Pak cik pun balas, "Pakcik bukan ape, ye la takut orang lain tanya n kata, senang nanti pak cik nak jawab..Ha, macam 2..k lah.." Haha, pak cik2..

2 kisah ngan pak cik guard, ade lg cite len.. Minggu lepas, masa aku balik kampung, aku balik sekali ngan adik. Of course la kan.. Pg ktorang sampai 2, ktorang naik teksi sblm smpai kt umah.. Tp, sblm ktorang bertolak, adik aku mintak pak cik 2 2ngu skjp, pasal dy nak p kdai buku.. So, ktorang pun 2ngu la dalam teksi..

Tiba2, pak cik 2 tanya, "Sape tu? Suami ke??" hah, pak cik ni lg over.. Aku pun trkejut la dy tanya camtu.. Aku tanya,"Hah?? Isy, xde la.." Pak cik tanya,"Ke adik-beradik?" Aku jawab,"Ye la, adik-beradik la p.cik.. Kenapa tanya cam 2?" Pak cik balas,"Oh, ingat ke suami isteri.. Muka nak sama etek.." Aduh, pakcik2..

Aku tau la muka adik aku nampak lg matured dr aku, tp xkan sampai cam2 skali orang lain sangkakan??Haha, lawak2.. Mmg nampak kitorang ni couple ke?? Rasenye x, pasal smua yang knal ktorang akan kata muka kitorang sama..Cam potostat.. Yang bezanya, misai n janggut..Aku sendiri pun xpasti dimana persamaan 2..

Haha, lantak korang la nak pk ape.. Janji korang bahagia..sekian, wassalam..

Kawanku kahwin..

Aduh...lama benar aku xdengar berita kawan2 x-maahad..apa cerita eh korang smua??
Bila da jumpa, baru bleh dgr cerita..pas2, yang aku geramnya duk pj pun jarang dgr cerita dorang.. Asyik ketinggalan je.. Lgpun, xramai dak maahad kat pj..Lain la kalo duk nilai..smua berita cepat je tau.. Pg td, masa sampai kat putra, terserempak dgn kawan lama dr usim.. Lama sungguh x jumpa dy.. Kami pun borak panjang.. pas2, kluar la cite kawan2..

Baru skrang baru ku dapat tahu, sorang ustaz ku kawin ngan sape..dah lama da dgr ustaz kawin ngan dak stam, tp xtau sape.. skang da tau la.. Rupa2 kawan sndri(boleh dikira kawan la)umur 19 tahun..

Sebenarnya, ramai gak kawan sebayaku da kawen..Alahai, mudanya korang kawen..2 orang kawan aku kawen masa cuti sek baru ni..Dulu, ada gak lps spm kawen..xsangka..ada yang dah dapat anak da pon..Ala, lgpun yang kawin ni pon, smuanya perangai elok2..patutla laku..hehe..bagus3..

Apapun, tahniah la nuat korang.. Moga2 berbahgia hingga ke anak cucu..Buat ustaz akma pun, selamat pengantin baru..

Saturday, July 11, 2009

AT-10-TION!!!

*PRINTING SERVICE*

Printing service is now available at 218c!!
Black & white : RM 0.20 / sheet
Own paper : RM 0.10 / sheet
Colours : RM o.50 / sheet

Aduh, sbnrnya tention gak wat kerja ni…Ye la, sebabnya kita ni bukannya kedai.. just student je.. Alhamdulillah, pelanggan xputus2.. 2la skang ni kena wat limit dr kul bpe smpai kul bpe.. Kalau x, jd 24hrs.. Kekadang rumate pun jd tention.. Yela, kalo malam, x sempat nak study pun.. tup2 dah tgh malam.. Esok ada kuiz, baca pun x abis lg.. Org len spatutnya paham, jgnla tgh2 mlm baru nak dtg print.. Kitorang ni pun student cam korang gak.. Patutnya pandai2la cr estimate masa .. Kalo dorang nak p print kat cc kat bawah pun, berjuta virus leh masuk kat dlm pendrive.. Dahla mula2 xleh nak bukak format, pastu abis file kna makan dek virus..

Iye, aku akui mmg dapat hasil wat service ni walaupun kekadang jd tension.. Aku pun sbnrnya xleh nak salahkan dorang, sebab dorang pun student, kna hantar assignment n so on.. terpaksala jalankan tanggungjawab aku.. Ada satu hari 2, aku sbnrnya dah janji ngan seseorang ni nak turun bawah waktu malam, sebab esok persatuan aku nak wat solat hajat sempena exam.. Aku kna uruskan task aku malam 2.. Tp, pukul brp ntah baru bleh jumpe dy.. Xleh nak curik masa pun nak 2run. Sebab kbtulan, malam 2 beratur panjang pelanggan aku.. Roomate aku lak xdek. Pas2, sorang kwn aku yg len, msj aku suh aku tlg wat task dy, sebab dy ada hal malam 2.. Act 2pun include kerja aku gak, tp kitorang bahagi2 kan kerja..Aku pun ckp mintak maaf, xdapat nak tlg dy.. Dy kna wat sendiri gak walaupun da lewat malam.. mlm 2, mmg teramat tension wo~~macam2 dalam kepala otak aku..esoknya ada kuiz IL, satu ape pun xsempat nak baca.. Urusan utk solat hajat esok pun x selesai lg.. Aduh..

Tp, ble semua da settle waktu tgh malam 2, aku pun pikir2 balik.. Sebenarnya, di sebalik semua 2, act ada hikmahnya.. Aku jek yg x perasan.. Allah tgh uji aku.. Sepatutnya aku bersyukur sebab sjk baru2 ni, rezeki aku bertambah.. Ye, mmg Allah tgh uji kesabaran aku.. Astaghfirullah, baru aku perasan semua 2.. Kalau aku duk asyik mengeluh, mana tau satu hari nanati kalau Allah tarik balik semua rezeki aku camna??

Allah tgh perhatikan aku.. Allah sayang aku, sebab 2 dy bg ujian ni.. Orang len maybe xperasan, sebab dorang x rasa. Aku yang rasa sendiri semua benda ni.. Betullah, semua benda ada hikmahnya.. Aku kena pikir2 blik semua benda ni..
K lah, sampai di sini je entry ku.. semoga hari2 yang mendatang rezeki ku semakin bertambah..Amin..Wassalam.

Tuesday, July 7, 2009

Rehlah kat Sg. yang paling banyak monyet..

Hmm, dah lama aku x update blog.. bukannya xnak, tp xsempat.. 2,3 minggu ni banyak btol kerja kna wat.. k ah, rasanya dah tiba masanya aku cerita pasal aku pergi rehlah ngan set2 IMIU kat sungai yg plg banyak monyet.. tau kat ne?? mane lg kalo bukan kat sg. Kancing..
Aku sebenarnya bukannya ahli imiu pun.. Cuma kbtulan hr 2, dowang ajak.. so aku pun pergila.. hehe, ble lg kan??
K, malas ah nak cakap banyak, korang tengok ah sndiri gmbar2 yang kt ktorang dah amek har 2.. wlupun gne kamera 2.0 megapixel jer, tp lawa gak woo~~


Laju gler air terjun dye…!


Antara muka2 yang pergi..


Comel x bdak ni??ni si kakak..SANA


Ni si adik.. LULU


Mak dy yg pakai 2dung biru.. dorang asal dari Iraq..


Ada sama ka?? Hehe..




Comel kan bentuk ni??






Utk pengetahuan korang, ktorang pun ada semayang jemaah kat sane, tp bukan kat musolla.. dkt tengah hutan.. bayangkan di tepi kita ada sungai yang mengalir, di depan ada air terjun yang mengalir laju…amat best ble smayang!



Ha, yang paling penting monyet ni.. xkan ku lupakan sampai ble2…kalo korang nak tau, monyet ni n da geng kuat curik makanan orang…monyet ni gak yg dah tarik dengan beraninya rambutan dari tgn ku… terkejut sih.. mane x nya.. kte x expect pun… mase 2 aku ngan kawan2 tgh bli eskrim, pas2 xpasal2 dy dating dkt n amik dr tgn aku..xsedar pun bled y datang..hisy..melompat aku mase 2..dahla wat muka selamba makan dpn ktorang..xmalu.. kalo korang nak tau gak, semua makanan dy makan.. eskrim pun..kalo boley, ngan kertas eskrim skali pun dy nak makan..
K ah, stakat 2 je entry ku kali ni..wassalam..
 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .