Friday, August 14, 2009

Memoriku di Ulu Yam

Ahad lalu, 9 hb Ogos PERDANA ada wat 1 rehlah dengan ahli2 kat Ulu Yam. Aku pun ikut sekali, ye la semestinya sebab aku jd salah sorang ajk. Personally, aku rasa sepanjang hari tu aku dapat banyak pengalaman yg xdpt ku lupakan bersama teman2. Pahit, manis, tawar, semua ada. Tp, 1st time aku rasa pengalamnku kali ni benar2 wat aku tertanya2 sampai skrg. Sebabnya, hari tu banyak betul ujian yang kitorang dapat dari awl sampai akhir. Boleh dikatakan setiap event ade je timbul problem. Tambah2 unit aku. Aku pun xtahu kenapa, tapi aku rasa aku kena lebih teruk dr pc. Hari tu aku pegang perhubungan & penempatan. ‘Partner’ aku lak xdapat hadir, tp xpelah aku xkisah sebab nak wat camne kan. Xde rezeki dy kot. Walaupun mulanya aku nampak kecik je tugas aku, tp masa kat sana baru aku rasa teramat berat sekali. Bukan tujuanku nak cerita semua masalah2 aku kat blog ni, tp saja2 buat tatapanku balik satu hari nanti. Bleh aku jadikannya sbg iktibar dan belajar dr kesilapan.

Ok, 1stly sebelum bertolak, aku kena bertolak lebih awal lg sebelum diorang semua. So, aku pun p lah naik kereta. Yang ikut sekali masa tu, aku, amirah, abdullah n ammar(tuan empunya kereta)..Pukul 7.55 pg, kami pun bertolak la. Sebelum sampai, aku cakap sampai kat sana benti kat p3. Sampai je, kami pun usyar2la tempat tu. Mula2 agak frust gak sebab tempat 2 x macam kitorang bayangkan. Terfikir gak, betul ke tempat kitorang benti ni?? Pas2, aku kluarkan hanset nak tepon ‘tuan empunya’ tempat ni. Tp banyak kali try, asyik xbleh. Kebetulan tempat tu no network coverage. Sebab lapar, kitorang pun makan la dulu kat warung. Tiba2, handsetku dpt signal. Cepat2 aku dail tuan dy, tp suara xjelas, akhirnya putus. Lps 2, try lg call ‘bos’ rehlah kitorang.Lg sekali xleh.Duk fikir2, makin dekat diorang nak sampai, makinlah “no netwok”. Masa duk makan2, kitorang tanyala m.cik kat situ betul ke situ tempat yang kitorang maksudkan. Sekali m.cik 2 cakap, cni p2 la dik, p3 kat ats lg..plak..terpaksa naik atas lg.

Banyak kali naik turun, akhirnya dapatla jumpa tempat yg sepatutnya. Sebetulnya, bukan p3, tp p2.5.macam2.Cepat2 kitorang masuk n cari dewan kitorang. Al-maklumlah, tuan dy lom sampai ag. So, kena masuk sndiri. Lps 2, kitorang pegi kat tempat mula2 kitorang sampai.Sebab expect diorang benti kat sana. Tepat jangkaan kitorang. Tgk2, diorang da sampai. Bas pun dah pegi. Lps 2, kitorang lak jd ‘tour guide’ diorang.Nasib baiik jln x jauh. Masa berbual ngan diorang, barula aku dapat tau yang diorang pun ade problem ngan bas mase otw.Drpd 2 bas, kena jd 1 bas campur laki pmpuan sbb bas 1 lg rosak.Kesian.

Mula2, stat aktiviti ngan modul. Sebab masa terpaksa dipendekkan, so gabungla time mandi ngan modul. Asalnya, plan yang lain. Tp ats sebab2 tertentu, kitorang wat mslmt bleh turun air waktu pg, n mslmin turun waktu ptg. Masa diorang wat modul, aku x turut serta sbb catering panggil aku pergi p2 uruskan air.Sbb sblm ni, aku yang wat panggilan nak wat tempahan tempat n air. Sampai kat sane, timbul satu masalah. M.cik xnak bagi kitorang beli air masak n air batu, alasannya sebab xcukup. Kalo nak jugak, harga kena bagi lg mahal la. Terkejutla aku, pdahal sblm ni aku dah call byk kali tuan punya kedai,wat deal. Sbb ada silap paham kot, timbulla benda ni.. Lepas ckap baik2, barula dapat.Bila da dapat, nak wat naik kat p2.5 lak 1 hal. Nak guna keta ammar wat naik, tuan dy da balik. Aduh..So, lpas 2, turunla nik, pak chu, hafizi,abdullah n fadzli nak angkat air 2 tong+air batu.Air 2, air bukit. Aku lak angkat 1 tong lg, yang ade air gula dan segala macam perkakas nak wat air..Berat gak woo~ angkat sorang2. Sepatutnya dgn aina, tp sblm 2 lg dy da naik atas sbb cr org, nak mntk tlg.So, bejalanla kitorang naik kat atas sambil bwk brg2. Kesian gak aku tgk dorang berlima, nak tlg pun xleh, pasal aku punya pun berat gak..

Sampai kat sane, semua nampak sakit pinggang..Kesian, tp lawak pun ade gak. Haha. Ha, lupa lak nak cite, sblm g tmpat catering, ada sorang wakil dr perhutanan datang kat tempat 2. Aku pun ckp la ngan dy, pasal aku incharge benda ni. Dy suruh aku tunjukkan bukti borang book dewan 2. Aik, aku pun trkejutla, pasal ‘tuan’ dy sblum ni xdek pun suruh aku isi borang ke ape. Dy ckp terus masuk je. Lg 1, dy tanye dah wat pembayaran ke blom. Aku ckp blum, sbb “tuan” dy xdpt dtg hari 2. Dy pun ckp, harga tempat tu RM100. Tambah lagi t’kejut aku.Sebab asalnya “tuan’ dy ckp RM20 je. Aku pun, ckp kat dy nak cancel tempat 2, biar kitorang p tmpat lain.Dy pun cpt2 cakap, xpelah korang amik tmpat ni RM20, ok? Nasib baik, aku pun ckp terima kasih byk2 n mintak maaf pasal hal ni. Dy pun pesan, lain kali kalo nk dtg lg tmpat ni, call dy.Cam2 la ceritanya.

Hr 2, sempat gak aku mandi wlupun mulanya xde niat. Lps diorang ajk, aku pun p la. Cuma masa 2 aku ngan mirah je lah. Yg lain dah mandi sblm 2. Masa duk dlm air, kat hujung tmpat 2 ade satu family duk lepak2. Agak ramaila gak. Pa.cik2 pun sama. Tp yg kitorang xpuas hatinya, 4,5 orang p.cik duk tgk2 kitorang. Xsedap hati btol mase 2.Lps 2, dy dtg dkt n bg ayam bakar. Aku pesan kat mirah, amik tp jgn makan. Nnt jd ape lak. Kitorang pun naik slow2, bila jauh dr tmpat 2, kitorang buang ayam 2.

Masa nak balik pun 1 hal, asalnya suh p.cik bas amik kul 3, tp sb b dy ada hal, dy ckp nak amik paling awal kul 5.30. Sebab rasa agak lewat, some brothers terus uruskan bas lain. Xtau la plak dorang carik bas lain. Actually mase 2, nak tepon p.cik bas asal (uia) pun agak susah, xdek line. Batery pun hampir2 habis. Msj je la kadang boleh. Agak desperate time 2. Bila dah dapat confirmation, kitorang pun pack la brg. Mase tu kul 3 lebih. Aku pun kenala tepon balik p.cik bas uia,cakap nak batal. 2pun guna bateri org lain. Bateri aku dah ‘kong’ da.Tunggu punya tunggu, bas xsampai2. tp kitorang wat biase je. Last skali, bas tu pun sampai dlm kul 5. Semua org pun happyla.

Tetiba masa naik 2, p.cik bas ni ckp xmau terima kitorang ramai2. Dy ckp kena buang separuh. Sebab padat sangat. Hah sudah. Deal punya deal, tetap xdapat. Bila tgk jam balik, kalo ikutkan masa 2 gak sama dgn waktu p.cik bas asal amik kitorang. Tp nak wat camne kan, benda da jadi. Masa 2 mmg kesian kat adik2, pasal smua xdpt balik skali. Kitorang pun try call balik p.cik uia, nak suh amik kitorang balik. Tp connection lost. Mase tu mmg tabik sgt2 la kat brothers, sbb dorang tunjukkan ‘ke-gentlemen’ dorang dgn bagi sisters balik dulu. Diorang terpaksa tunggu kat situ sambil harap kat kitorang dpt carik knderaan. Kesian sgt2 kat dorang. Brothers yang cuma ikut kitorang masa tu just 4 orang je. Gilir2 tukar batery hnset nak tepon orang cari transport.Kbtln sume gune sony. Dak2 lain kat blkg dah tdo sbb penat.Aku,aina,2 brothers n sorang lg sisters xdpt nak tdo. Line pun susah nak dapat.

Bila da dpt line, aku trus call p.cik uia. Kena marah kat situ. Xpelah, terima je. Tp dy xdpt nak amik gak sbb da hntr blk bas kat uia. Kena cari yg lain. Banyak gak call org, tp xdpt transport. Yela, kitorang bukan familiar pasal kl ni. Ttiba, dpt call dr bos. Dy ckp, dorang da dpt blk sndiri da. Selamat. Tp kitorang still xlega lg selagi dorang xsmpai kat uia. Sampai je uia, aku trus call salah sorang dr dorang. Dorang ckp, naik bas rapid. Okla, drpd xdpt balik lgsung. Mas 2, banyak msj masuk.Semua nama ada.Aduh.Pukul 7, p.cik uia call.Dy ckp, td dy baru otw nak amik yg slbihnya, tp tau2 dorang da blk. Plak.Melepas. Act bagus gak dy sbnry, wlupn marah2 kitorang, last skali, tlg gak. Esoknya aku dapat tau yang dorang sume smpi uia kul 10 mlm. K lah, da trlalu panjang ni. Apapun, hari tu aku dpt 1 pengalaman yang best..Walaupun semua benda nak jadi, tp xrasa rugi pun pergi hari tu..best3..K,Sampai sini je kali ni. Wassalam..

3 comments:

Nurawatif said...

pergh..pnjgnya brcrita..xlarat den nk baca..hu2..papepon..tahniah krn anda brjaya mgharungi cubaan2 e2..haha

Muqarabah said...

salam..

cayala kila!!!

faresgas said...

lain kali prepare.buat back up plan-paryes

 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .