Tuesday, November 9, 2010

SAD

SAD tu apa? sedih ke? xah. SAD tu stands 4 System Analysis & Design,
iaitu salah satu subjek yang aku amik sem ni. Tp al-kisahnya, banyak plak crita sad yang relate ngan subjek ni kat aku. So SAD. huu.. xtau la nape. nak kata subjek xbez, bez je aku blaja. enjoyla, dy ada baca, mengira, melukis, wat website la, macam2. Tapi CAM aku sket je, sbbnye ade je bnda jadi time xam ni.

1. Mid-term 1st, hari jumaat, bulan puase: sejam ke 2 jam tah before exam, aku dapat mesej dr ibu saudara, mengatakan yang kazen aku, Jabbar tenat. Agak tekejut jugak dengar.
Dia ni dah lama skait, kena kanser tulang, baru je 19 tahun.
Setengah jam lepas tu, dpat mesej yang arwah dah meninggal.
Walaupun kazen je, tp rasa 'something' bila dah tau dy dah pergi tu. Sangat tekejut, xterkata. Macam2 rasa ada. Sebab time cuti, sempat la ziarah arwah n
berbual dengan dy. Tak sangka sebegini awal dia
pergi... Jadi, jawab exam pun dalam mood tekejut gak.
Tu yang kuar paling awal tu, sebab lepas tu rush nak balik kampung.
So, result pun xberpa elok la...xpela, nk wat cane...So SAD..

2. Hari yang sama jugak, sepatutnya petang tu aku kena masuk tutorial lab SAD,
dan kitorang kena wat assignment untuk dihantar on da spot. Tapi sebab balik
kampung kan, so xleh nak attend. Lepas tu, kawan aku tolong gitau kat madam
tutor. Dan madam tu sndri terus tkejut dengar kisah aku, n terus pesan kat
kawan, supaya pesan kat aku, nnati mintak kebenaran kat madam
sebenar(kelas), supaya aku bleh wat replacement. So, legalah
dengar..tapi...Bila balik sini, unfortunately madam x bagi..isk3..
walaupun da bagi alasan kematian, madam tetap xbagi, dy cakap, once u
did not attend, u'll get zero..in wat eva reason..huwaa..sedihnye rase time tu..
ilang banyak markah..tapi pk balik, xpela, nk wat cane, xde rezki, Allah
nak uji ler tu..sabarla, bulan pose kan...huhu..so SAD..

3. Mid-term2 : nasib bek tang ni xde pape..smooth je jwb.Markah pun tinggi la sket
dr yang sebelum, kna topup kat aku..huhu.Tapi xdela tinggi mana, sbb ade tmpt
jwb tu careless.Not SAD..

4. Report untuk projek 1 : Sorry to say, but grup kitorang dpt 0 over 5. Sedih gak,
sbb yang len ade gak markah, at last 1 ke. 2 ke..kn..salah kitorang gak, sbb xconsult
madam, tgk ok ke tak..gpun xsempat, xcukup masa..Then madam suh kitorang
wat skali lagi..So time tu, kitorang tukar la tajuk projek kitorang, senang sket. Consult
punya consult, baru bleh anta, tapi markah still zero...Bukan sebab x ok,
mdm puas ati da pon, tp mdm x nk bagi jugak..nk wt cmne kn..
mmg hntr kali ke-2 pun, kira xleh dikira da...huu..effect lagi CAM
gue...Tapi kitorang topup la balik dengan 2nd report yg kena wat,
skali ngn prototype..Alhamdulillah, puas ati gak la dengan
yg second tu, sbb byk kali kitorang consult..ok la markah tu..
so xdelah SAD mane..

5. Final exam: Exam pukul 2.30, tp pg tu dpt msj dari mak, dy ckp adik 2nd msuk
hspital, n has to go appendix surgery..Hah?? bile mase lak dy sakit? Aku xtau pun..
Mak cakap byk hari da, sampai kena merangkak, xleh nak bangun..Tu yang
kena masuk spital tu..Haih, kesian gak kat dy...Pastu pk nyer pk,
nape mesti ada smtg happen time nk xam SAD?nape SAD? haih....so SAD la..
Tapi xpe, papepun perjuangan harus diteruskan..So, aku buang semua jauh2,
n jawab leklok exam tu.. Aku lupakan kejap sume.. Dan berharap
yang xde pape bnda buruk yang jadi..Alhmdulillah, puas ati gak la jawab,
ok la..Dan alhamdulillah, pmbedahan selamat dijalankan,
alhamdulillah xde pape...

Kalo ikutkan, memang SAD story lah kisah idupku ngn subjek SAD ni..Tapi xpe,
think positif.. Allah nk uji akuu ler tu, Dy bg hint yg ak jgn SAD2 sgt.. Allah kan
suka orang yang bersabar..Nanti InsyaAllah adalah tu ganjarannya...mane
tau kan walaupun sume2 bnda ni jadi, tgk2 last skali aku dapat SAD A ke, A- ke..huhu...ameen..! InsyaAllah..heheh~

ok lah, smbung study. Final exam lom abis. Wassalam ~:)

p/s: jangan salahkan subjek SAD, dy xsalah...hik2

0 comments:

 
Copyright ~LiFe Is NoT So EaSy~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .